Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Cibuľa ako významné probiotiká
cibuľa ako významné probiotiká
Cibuľa má prekvapivo vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii a znížení postupu cukrovky, rakoviny, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení.

Polyfenoly sú významné probiotikum, zvyšujú pomer prospešných baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie, ideálnu váhu a prevenciu chorôb.

Cibuľa obsahuje viac polyfenolov ako cesnak alebo pór a je najlepším zdrojom flavonoidov, hlavne quercetínu.

Quercetín ako významný antioxidant

Quercetín je veľmi účinný antioxidant s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť v boji proti chronickým chorobám ako choroby srdca a rakovina.

Quercetín môže pomôcť

  • znížiť riziko aterosklerózy,
  • zabrániť úmrtiu na srdcové choroby,
  • znížiť krvný tlak,
  • zmierniť príznaky intersticiálnej cystitídy,
  • zmierniť príznaky zápalu prostaty,
  • zmierniť rast rakovinových buniek z prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc,
  • znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, najmä u fajčiarov.

Ďalšie benefity cibule

Cibuľa, ktorá je veľmi populárna vo francúzskej kuchyni, hrá dôležitú rolu v tzv. francúzskom paradoxe – nízky výskyt srdcových ochorení aj napriek relatívne vysoko kalorickej stravy.

Zlúčeniny síry v cibuli majú protizrážanlivé vlastnosti, pomáhajú znížiť hladiny cholesterolu a triglyceridov.

Allium a allyl disulfid v cibuli znižuje tuhosť ciev vďaka uvoľnenému oxidu dusnému. To pomáha k zníženiu krvného tlaku, riziku vzniku ochorenia koronárnych tepien, periférnych ciev a mŕtvice.

Mnohé výskymy potvrdzujú nasledovné účinky cibule

  • zabránenie zápalovým procesom spojeným s atmou,
  • zníženie príznakov spojenými s cukrovkou,
  • nižšie hladiny cholesterolu a triglyceridov,
  • zníženie príznakov spojenými s osteoporózou,
  • udržanie zdravia čriev a množstva prospešných črevných baktérií,
  • zníženie rizika vzniku neurodegeneratívnych porúch,
  • zníženie rizika vzniku katarakty,
  • antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť rýchlosť vzniku ochorenia z potravín,
  • antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Recept na zlepšenie činnosti štítnej žľazy

Nedávny objav Dr. Igora Knjazkina, vychýreného lekára z Petrohradu, rozširuje zoznam liečivých účinkov červenej cibule aj o výnimočne prospešný vplyv na ochorenia štítnej žľazy.

Nasledujúci postup výrazne zlepší jej činnosť hlavne pri problémoch so zníženou funkciou štítnej žľazy

  • celú procedúru je potrebné vykonať večer predtým, než si ľahnete do postele,
  • prekrojte cibuľu na dve polovice a prekrojenou stranou cibule si masírujte pomocou jemných krúživých pohybov miesto priamo nad štítnou žľazou, ale môžete zájsť aj na priľahlé miesta,
  • masáž robte 5 až 10 minút, pričom si miesto neumývajte a dovoľte látkam z cibule pôsobiť počas noci,
  • opakujte procedúru každý deň až do zlepšenia či úplného vymiznutia prejavov ochorenia.

Ako ošúpať cibuľu

Flavonoidy v cibuli sa nachádzajú hlavne vo vonkajších vrstvách, preto odporúčame ošúpať len najvrchnejšiu vrstvu, aby sme z cibule dostali čo najviac zdravotných benefitov.

Ako neplakať pri krájaní cibule

Cibuľa po ošúpaní uvoľnuje plyn LF, ktorý spôsobuje plač. Na zníženie produkcie plynu LF, vyskúšajte nakrájať cibuľu až 1 hodinu po ošúpaní.

 
 
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia