Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Cibuľa má prekvapivo vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii a znížení postupu cukrovky, rakoviny, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení.
Polyfenoly sú významné probiotikum, zvyšujú pomer prospešných baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie, ideálnu váhu a prevenciu chorôb.
Cibuľa obsahuje viac polyfenolov ako cesnak alebo pór a je najlepším zdrojom flavonoidov, hlavne quercetínu.
Quercetín ako významný antioxidant
Quercetín je veľmi účinný antioxidant s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť v boji proti chronickým chorobám ako choroby srdca a rakovina.
Quercetín môže pomôcť
- znížiť riziko aterosklerózy,
- zabrániť úmrtiu na srdcové choroby,
- znížiť krvný tlak,
- zmierniť príznaky intersticiálnej cystitídy,
- zmierniť príznaky zápalu prostaty,
- zmierniť rast rakovinových buniek z prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc,
- znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, najmä u fajčiarov.
Ďalšie benefity cibule
Cibuľa, ktorá je veľmi populárna vo francúzskej kuchyni, hrá dôležitú rolu v tzv. francúzskom paradoxe – nízky výskyt srdcových ochorení aj napriek relatívne vysoko kalorickej stravy.
Zlúčeniny síry v cibuli majú protizrážanlivé vlastnosti, pomáhajú znížiť hladiny cholesterolu a triglyceridov.
Allium a allyl disulfid v cibuli znižuje tuhosť ciev vďaka uvoľnenému oxidu dusnému. To pomáha k zníženiu krvného tlaku, riziku vzniku ochorenia koronárnych tepien, periférnych ciev a mŕtvice.
Mnohé výskymy potvrdzujú nasledovné účinky cibule
- zabránenie zápalovým procesom spojeným s atmou,
- zníženie príznakov spojenými s cukrovkou,
- nižšie hladiny cholesterolu a triglyceridov,
- zníženie príznakov spojenými s osteoporózou,
- udržanie zdravia čriev a množstva prospešných črevných baktérií,
- zníženie rizika vzniku neurodegeneratívnych porúch,
- zníženie rizika vzniku katarakty,
- antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť rýchlosť vzniku ochorenia z potravín,
- antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.
Recept na zlepšenie činnosti štítnej žľazy
Nedávny objav Dr. Igora Knjazkina, vychýreného lekára z Petrohradu, rozširuje zoznam liečivých účinkov červenej cibule aj o výnimočne prospešný vplyv na ochorenia štítnej žľazy.
Nasledujúci postup výrazne zlepší jej činnosť hlavne pri problémoch so zníženou funkciou štítnej žľazy
- celú procedúru je potrebné vykonať večer predtým, než si ľahnete do postele,
- prekrojte cibuľu na dve polovice a prekrojenou stranou cibule si masírujte pomocou jemných krúživých pohybov miesto priamo nad štítnou žľazou, ale môžete zájsť aj na priľahlé miesta,
- masáž robte 5 až 10 minút, pričom si miesto neumývajte a dovoľte látkam z cibule pôsobiť počas noci,
- opakujte procedúru každý deň až do zlepšenia či úplného vymiznutia prejavov ochorenia.
Ako ošúpať cibuľu
Flavonoidy v cibuli sa nachádzajú hlavne vo vonkajších vrstvách, preto odporúčame ošúpať len najvrchnejšiu vrstvu, aby sme z cibule dostali čo najviac zdravotných benefitov.
Ako neplakať pri krájaní cibule
Cibuľa po ošúpaní uvoľnuje plyn LF, ktorý spôsobuje plač. Na zníženie produkcie plynu LF, vyskúšajte nakrájať cibuľu až 1 hodinu po ošúpaní.
Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.