Cibuľa ako významné probiotiká - Bionákupy.sk

Kategórie
 
 
 
 
 

Cibuľa ako významné probiotiká

cibuľa ako významné probiotiká
Cibuľa má prekvapivo vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii a znížení postupu cukrovky, rakoviny, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení.

Polyfenoly sú významné probiotikum, zvyšujú pomer prospešných baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie, ideálnu váhu a prevenciu chorôb.

Cibuľa obsahuje viac polyfenolov ako cesnak alebo pór a je najlepším zdrojom flavonoidov, hlavne quercetínu.

Quercetín ako významný antioxidant

Quercetín je veľmi účinný antioxidant s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť v boji proti chronickým chorobám ako choroby srdca a rakovina.

Quercetín môže pomôcť

  • znížiť riziko aterosklerózy,
  • zabrániť úmrtiu na srdcové choroby,
  • znížiť krvný tlak,
  • zmierniť príznaky intersticiálnej cystitídy,
  • zmierniť príznaky zápalu prostaty,
  • zmierniť rast rakovinových buniek z prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc,
  • znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, najmä u fajčiarov.

Ďalšie benefity cibule

Cibuľa, ktorá je veľmi populárna vo francúzskej kuchyni, hrá dôležitú rolu v tzv. francúzskom paradoxe – nízky výskyt srdcových ochorení aj napriek relatívne vysoko kalorickej stravy.

Zlúčeniny síry v cibuli majú protizrážanlivé vlastnosti, pomáhajú znížiť hladiny cholesterolu a triglyceridov.

Allium a allyl disulfid v cibuli znižuje tuhosť ciev vďaka uvoľnenému oxidu dusnému. To pomáha k zníženiu krvného tlaku, riziku vzniku ochorenia koronárnych tepien, periférnych ciev a mŕtvice.

Mnohé výskymy potvrdzujú nasledovné účinky cibule

  • zabránenie zápalovým procesom spojeným s atmou,
  • zníženie príznakov spojenými s cukrovkou,
  • nižšie hladiny cholesterolu a triglyceridov,
  • zníženie príznakov spojenými s osteoporózou,
  • udržanie zdravia čriev a množstva prospešných črevných baktérií,
  • zníženie rizika vzniku neurodegeneratívnych porúch,
  • zníženie rizika vzniku katarakty,
  • antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť rýchlosť vzniku ochorenia z potravín,
  • antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Recept na zlepšenie činnosti štítnej žľazy

Nedávny objav Dr. Igora Knjazkina, vychýreného lekára z Petrohradu, rozširuje zoznam liečivých účinkov červenej cibule aj o výnimočne prospešný vplyv na ochorenia štítnej žľazy.

Nasledujúci postup výrazne zlepší jej činnosť hlavne pri problémoch so zníženou funkciou štítnej žľazy

  • celú procedúru je potrebné vykonať večer predtým, než si ľahnete do postele,
  • prekrojte cibuľu na dve polovice a prekrojenou stranou cibule si masírujte pomocou jemných krúživých pohybov miesto priamo nad štítnou žľazou, ale môžete zájsť aj na priľahlé miesta,
  • masáž robte 5 až 10 minút, pričom si miesto neumývajte a dovoľte látkam z cibule pôsobiť počas noci,
  • opakujte procedúru každý deň až do zlepšenia či úplného vymiznutia prejavov ochorenia.

Ako ošúpať cibuľu

Flavonoidy v cibuli sa nachádzajú hlavne vo vonkajších vrstvách, preto odporúčame ošúpať len najvrchnejšiu vrstvu, aby sme z cibule dostali čo najviac zdravotných benefitov.

Ako neplakať pri krájaní cibule

Cibuľa po ošúpaní uvoľnuje plyn LF, ktorý spôsobuje plač. Na zníženie produkcie plynu LF, vyskúšajte nakrájať cibuľu až 1 hodinu po ošúpaní.

 
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia