Kategórie
 
 
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
Čierny sezam posilní imunitu: Účinky a dávkovanie

Čierny sezam ju chuťou výraznejší ako svetlý sezam a používa sa najmä v čínskej medicíne. Čierny sezam je v najvyššej možnej makrobiotickej kvalite.

Sezam je označovaný za prírodný poklad a poznali ho už v starom Egypte. Sezam je tiež prvou rastlinou, z ktorej sa začal lisovať olej.

Sezam obsahuje až 12% vlákniny a až 50% zdravých tukov.
Takisto je zdrojom karoténov, minerálov - železo, mangán, vápnik, meď, zinok, fosfor a horčík, vitamínov B1, B2, B3 a E.
Obsahuje cenný lecitín a antioxidant lignan.

Chladiaci účinok čierneho sezamu vyskúšajte aj v zime, ak sa nadmerne potíte.

Olej z čierneho sezamu posilňuje najmä obličky, pečeň a slezinu, ktoré majú v imunite nezastupiteľné postavenie. Pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, podporuje krvotvorbu a zdravé svaly. Lieči zápchu a nervové problémy.

TIP na konzumáciu

Sezamové semienka by ste mali pred konzumáciou opláchnuť alebo namočiť (až na 8 hod.) a osušiť. Potom ich môžete pri nízkej teplote nasucho opražiť na panvici (pri pražení vyskakujú z panvice, panvicu odporúčame zakryť) alebo povariť v polievke, kaši, s obilninou. Týmto spôsobom zvýšite ich stráviteľnosť a využiteľnosť.
Semienkami môžete posypať slané pečivo, kaše, zeleninové jedlá, obilniny alebo ich pridať do nátierok.

Využitie v kuchyni

Nelúpané sezamové semienka fungujú ako farbivo. Ak ich pomeliete a pridáte do smotany ochutenej dezertom, dostane veľmi zdravý dezert. Sezamom môžete posypať pečivo, pridať do nátierok a uvarenej ryže.

 
 
 
 
Čierny sezam v makrobiotickej kvalite
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia