Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Dochucovadlá
Aby bolo jedlo plné skvelej chuti, je okrem použitia kvalitných surovín dôležité použiť kvalitné dochucovadlá. V našej ponuke nájdete množstvo produktov, vďaka ktorým bude varenie zábavné a chutné.
Rastlinné oleje a balzamiko pre všetkých gurmánov
Rastlinné oleje, balsamico a octy sú základom každej zdravej kuchyne – okrem toho, že obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny, minerály a zdravé tuky, dochutia vaše jedlo nezameniteľnými chuťami.
Extra panenské BIO olivové oleje, lisované za studena, vyrábané z prémiových gréckych a talianskych olív od značiek Turri Fratelli a fior di loto – sú oleje s jemnou chuťou, vďaka výrobe pri nízkej teplote čisto mechanickým spôsobom.
Olivové oleje obsahujú množstvo nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a vitamín E. Pre uchovanie všetkých živín sa odporúča využívať extra panenské varianty iba v studenej kuchyni – do šalátov alebo omáčok.
Pre úpravu jedál vyprážaním zvoľte niektorý z rastlinných olejov. Naša ponuka obsahuje výlučne prírodné oleje, lisované za studena, vďaka čomu si uchovávajú svoju kvalitu, chuť a pozitívny vplyv na vaše zdravie. Mnohé z olejov môžete použiť aj pre starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty.
Keďže podporujeme lokálny trh, nájdete u nás aj oleje od slovenských farmárov – makový a pestrecový.
Ocot a balzamiko – nenahraditeľní pomocníci do varenia, s pozitívnymi účinkami na váš organizmus. Niektoré druhy octov môžete používať aj na priamu konzumáciu, napríklad jablčný, ktorý perfektne naštartuje váš metabolizmus, alebo umeocot z japonských ume sliviek, ktorý podporí vašu imunitu a bojuje proti prekyslenému organizmu.
Na prípravu japonskej kuchyne vyskúšajte ryžový ocot, na taliansku balzamikový alebo jemný medový ocot z akácie.
Prírodné sladidlá
Na prípravu sladkých jedál sa výborne hodia prírodné slady, sirupy, cukor a med. Slady a sirupy sa vyrábajú najčastejšie z ryže, kukurice a jačmeňa a obsahujú predovšetkým polysacharidy – v tele sa štiepia pomaly a energia je tak dodávaná postupne a po dlhý čas:
- jačmenný slad
- ryžový slad
- trstinová melasa
- ryžový sirup
- konopný sirup
- javorový sirup
- medový sirup
- kukuričný sirup
- jablkový sirup
- konopný sirup
Cukor je strašiakom zdravej životosprávy, preto sa používanie bieleho rafinovaného cukru vo vyváženej diéte redukuje na minimum. Nahraďte ho zdravšími BIO variantmi: surový trstinový, kokosový alebo xylitol, čiže brezový cukor. Tieto cukry majú podobnú sladivosť ako “klasický” a nižší glykemický index.
Alternatívou k cukrom sú medy, a ako inak ako tie naše, slovenské, priamo od včelárov. Med je odpradávna využívaný ako liek, používa sa na podporu imunity počas ochorení dýchacích ciest a chrípky. Vyberte si obľúbený variant podľa toho, akú chuť preferujete- tá sa rôzni podľa toho, z akého kvetu je med prevažne vytvorený:
Prvotriedne koreniny
Žiadne zdravé jedlo sa nezaobíde bez kvalitného korenia (a soli), ktoré svojou výraznou chuťou poteší vaše chuťové poháriky. Koreniny sú zároveň zdraviu prospešné:
- kurkuma sa používa v ajurvéde ako liek na rôzne zápaly, rany, má významné antioxidačné a protizápalové účinky,
- škorica je vhodná na škoricový čaj na chudnutie, alebo na zníženie hladiny cukru v krvi.
- zázvor môžete použiť na prípravu čaju pri prechladnutí, zároveň potláča zápalové procesy a zmierňuje bolesti.
Doplnky ako z talianskej kuchyne
Na prípravu zdravých a chutných jedál, nielen z talianskej kuchyne – omáčky, pestá a paradajky. Základom je určite sójová omáčka- aj v bezlepkovom variante, vyrobená bez zvýrazňovačov chuti, farbív a umelých sladidiel. Na talianske cestoviny sú ideálnou voľbou omáčky od značky Agritur:
- paradajková so zeleninou
- paradajková s olivami
- pikantná paradajková
- paradajková s paprikou
- paradajková s hríbami
Úžasná špecialita, ktorá sa teší záujmu po celom svete – hummus! Hummus môžete použiť ako nátierku alebo ako prísadu k zeleninovým jedlám, do omáčok alebo ako dip k tortillám. V klasickej verzii, s kurkumou alebo so zázvorom, túto cícerovú pochúťku si zamilujete.
Pre milovníkov talianskej kuchyne máme pestá na cestoviny a spracované paradajky pre rýchlu prípravu zdravých pokrmov. Pestá sú vyrobené s použitím extra panenského olivového oleja, v BIO kvalite. Výrobný proces je šetrný a tak si pestá aj spracované paradajky uchovávajú všetky enzýmy, vitamíny a minerály:
- zelené bazalkové pesto
- zeleninové pesto
- červené pesto
- pasírované paradajky
- sekané paradajky
- lúpané paradajky
Zjemňujúce smotany
Na zjemnenie jedál a vytvorenie krémových omáčok alebo polievok vyskúšajte bezlepkové a nízkotučné smotany od isola BIO, ktoré sú rastlinnou alternatívou bežnej smotany a plnohodnotne ju nahradia v akomkoľvek jedle: