Granátové jablko ochráni pred srdcovo-cievnymi chorobami

Kategórie
 
 
 
 
 

Granátové jablko ochráni pred srdcovo-cievnymi chorobami

zdravotné účinky granátového jablka

Od starovekej Perzie až po Himaláje sa trpké granátové jablká spomínajú niekoľkokrát aj v Biblii. Sú jedným z najpopulárnejších a najviac pestovaných ovocí v súčasnosti. Objavené boli v roku 1769 španielskymi osadníkmi v Kalifornii. Na americkom západe sa im veľmi dobre darí, pretože vyžadujú veľmi suchý vzduch a vysoké teploty.

Granátové jablká sú krásne ovocie, s výrazne lesklou zlato-červenou farbou. Chuť a šťavnatosť sa zlepšuje až po niekoľkých mesiacoch skladovania. Vnútro plodu je unikátne, naplnené rubínovými semienkami. V priemere ich môže byť až 600, ktoré sú oddelené tenkými, horkými a bielymi membránami.

Konzumácia

Najlepšie sa konzumujú granátové jablká tak, že nožom odstránime korunu a orežeme tvrdé kôrky. Potom ponoríme jablko do misy so studenou vodou a držíme ho ponorené. Z jablka odstraňujeme semienka, ktoré padajú na dno. Plávajúce kúsky kože a membrány môžeme vysušiť.

Zdravotné benefity

Už veľmi dlho sú známe aj ich zdravotné benefity. Benefity granátového jablka sú dlho známe v tradičnej čínskej medicíne, ale aj v ajurvéde. Tieto tradičné medicíny ich využívajú k liečbe tráviacich ťažkostí, k zlepšeniu funkcie obličiek, srdca, nervovej sústavy, ničeniu črevných parazitov, či liečbe zápalov.

Vyznačujú sa nízkym obsahom nasýtených tukov a cholesterolu. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, obsahujú ho až 48% odporúčanej dennej dávky a vitamínu K obsahujú až 58% ODD. Obsahujú veľa minerálov ako meď, draslík, kyselinu listovú, mangán, tiamín, kyselina pantoténová a pyridoxín, ktorý obsahuje veľa antioxidačných polyfenolov.

Čerstvá šťava z granátového jablka obsahuje všetky tri účinné polyfenoly a takisto antioxidant punicalagin, ktorý môže byť účinný pri znižovaní rizika ochorení srdca.

Najdôležitejšou zložkou je kyselina ellagová, ktorá pôsobí na princípe epigenetických procesov. Táto kyselina zodpovedá za priaznivé účinky granátového jablka v prevencii a liečbe nádorových a srdcovo-cievnych ochorení.

Kyselina puniková a luteolin majú výrazné protirakovinové účinky.

Granátové jablká sú významným zdrojom vlákniny, ktoré pomôžu udržať zdravé trávenie a sú odporúčané pre chudnutie a reguláciu hladiny cholesterolu. 

Treba dávať pozor na skonzumované množstvo, pretože obsahujú fruktózu, ktorá môže byť škodlivá v nadmernom množstve.

Zdravotné štúdie

Srdcovo-cievne choroby

Granátové jablko dokáže potláčať chronické zápaly a utlmovať produkciu škodlivých voľných radikálov. Obe sú pritom zodpovedné za prevenciu a liečbu srdcovo-cievnych ochorení.

Štúdie preukázali, že granátové jablko znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, v cievach znižuje množstvo usadenín, obmedzuje peroxidáciu krvných lipidov, oxidáciu LDL cholesterolu a znižuje krvný tlak.

Nádorové ochorenia

Zdravotné štúdie preukázali, že granátové jablko chráni DNA pred deštrukčnými procesmi v tele. Ovplyvňuje procesy rýchleho, nekontrolovaného množenia buniek, čím zabraňuje rozširovaniu nádoru v tele. Takisto dokáže potlačiť tvorbu nových ciev, ktoré potrebuje rozširujúci nádor na svoju výživu, takže nádorové bunky nedostávajú potrebnú výživu a uhynú.

Ďalšie štúdie preukázali vynikajúce účinky v boji proti rakovine prsníka, prostaty, hrubého čreva, pľúc a prostaty.

Jedna zdravotná štúdia bola zameraná na rakovinu prostaty, ktorá je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u mužov. Šťava z granátových jabĺk je bohatá na polyfenoly so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré dokážu podporovať bunkovú smrť nádorových buniek.

Obezita

Pokusy na myšiach preukázali, že granátové jablko znižuje chuť do jedla a hladinu glukózy v krvi.

 
 
 
Šťava s dužinou z čerstvých a dozretých granátových jabĺk od farmárov
41
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia