Kakaové bôby sú semienka plodov kakaovníka (Theobroma cacao), ktorý pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky.
Kakaové bôby sú základnou surovinou na výrobu čokolády a pôvodní obyvatelia pralesa ich nazývajú aj "pokrm bohov". Obsahujú obrovské množstvo flavonoidov, dokonca viac ako čučoriedky a červené víno.Sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov. Obsahujú viac než 300 chemických zlúčenín, ktoré sú prospešné pre telo, vrátane antistresových a antidepresívnych zlúčenín (serotonín, anadamid, dopamín a tryptofan).
Vitamíny a minerály
Kakaové bôby obsahujú vitamíny A, B, C a E. Z minerálov obsahujú horčík, železo, draslík, chróm a vápnik. Navyše kakaové bôby sú zdrojom omega-6 mastných kyselín a aminokyselín, hlavne tryptofánu, ktorý zvyšuje produkciu serotonínu. Serotonín je látka zodpovedná za pocit šťastia a spokojnosti. Proti stresu a depresii je najlepší bojovník kakao.
Antioxidanty
Kakaové bôby sú najlepším zdrojom ľahko vstrebateľných antioxidantov, ktoré sa dokážu dostať k bunkám už do 30 minút. Upozorňujeme, že v mliečnej čokoláde sa antioxidačná schopnosť kakaa výrazne znižuje.
Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré vznikajú v ľudskom tele a posilňujú imunitný systém, regeneráciu buniek a chránia srdce, cievy, mozog a ďalšie tkanivá v tele. Navyše antioxidanty chránia organizmus pred vírusmi, baktériami a predčasným starnutím.
Výhody konzumácie kakaových bôbov
- podporujú koncentráciu
- zlepšujú mozgovú činnosť starších osôb a kognitívne funkcie v dôsledku vyčerpania alebo nedostatku spánku
- podporujú prekrvenie mozgu
- zlepšujú náladu a pocit šťastia
- pomáhajú pri nespavosti
- zmierňujú predmenštruačné bolesti
- významný zdroj horčíka a železa
- zdroj energie pri fyzickej a psychickej námahe
- znižujú krvný tlak
- chránia pred srdcovo-cievnymi chorobami
Ako konzumovať kakaové bôby
- celé: cca. 5-10 bôbov
- mleté: cca. 15g denne (hrsť)
Denná dávka obsahuje 21mg kofeínu a 183mg teobromínu.
Odporúčame ich konzumovať samotné ako labužnícku delikatesu. Takisto ich môžeme pridať do šalátov alebo do musli, raňajkovej kaše, ryžového nákypu, palaciniek. Alebo ako ozdoba dezertov, pečiva či zmrzlinových pohárov.
Z kakaových bôbov si môžeme takisto pripraviť teplý kakaový nápoj či studené smoothie.
Najkvalitnejšie kakaové bôby na svete - Criollo
Kakao Criollo predstavuje asi len 1% svetovej produkcie a rastie hlavne v Strednej a Južnej Amerike. Zbiera sa ručne pomocou kanoe hlbkovo v dažďovom pralese. Kakaové bôby sú sušené prirodzene na slnku.
Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.