Pripravte si spolu s nami chutný, rýchly a výživný zákusok Makovec.
Právom môžeme nazvať tento zákusok vápnikovou bombou, pretože 100g maku obsahuje až 1400mg vápnika a pri použití ryžového mlieka s vápnikom, ktoré obsahuje v 100ml až 15% ODD vápnika, môže tento zákusok pomôcť v prevencii osteoporózy. Mnohí ľudia ocenia upokojujúce účinky maku a jeho priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.
Ingrediencie
- 2 bio vajcia
- 1 hrnček ryžového mlieka s vápnikom
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (príp. iné sladidlo)
- 1 hrnček mletého maku
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky (príp. iné druhy múky)
- 1 bezfosfátový kypriaci prášok
- orechy alebo sušené ovocie
Postup
1. Vajíčka, mlieko a cukor vymiešame do penista. Pridáme mak, múku a prášok do pečiva a znova premiešame. Môžeme pridať na drobno posekané orechy alebo sušené ovocie.
2. Zmes vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy (srnčí chrbát alebo menší plech) a pečieme 45 min. na 180°C.
Po upečení ho necháme vychladnúť vo forme.
Krájame až po vychladnutí.
Odporúčame podávať k makovcu ryžové mlieko s kokosom.
Prajeme dobrú chuť
Recept pripravila a nafotila výživová poradkyňa Slavka Dobrocká z bio obchodíku Bio Organická výŽiva v Levoči.