Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Shoyu sójová omáčka BIO La Finestra
Obrázok | Názov | Dostupnosť | Cena | |
---|---|---|---|---|
Objem: 250 ml 0706123 | Skladom | 5,50 € | ||
Objem: 500 ml 0706144 | Skladom | 8,50 € |
Shoyu sójová omáčka pochádza z Číny, kde sa používa už vyše 2800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a v súčasnosti je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou a lacnou sójovou omáčkou nemá však nič spoločné. Naša Shoyu omáčka neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá a ani umelé sladidlá.
Poznáme základné štyri chute (sladká, horká, slaná, kyslá), avšak existuje ešte piata chuť - umami. Označuje sa ako lahodná alebo chuť zrelosti, zvýrazňuje chuť jedla. Táto piata chuť, umami, sa nachádza vo všetkých fermentovaných výrobkoch a teda aj v Shoyu omáčke.
Ako sa vyrába Shoyu omáčka od výrobcu La Finestra?
Pripravuje sa zo sójových bôbov, pšenice a morskej soli. Proces fermentácia trvá 18 mesiacov a prebieha v drevených sudoch. Fermentačný proces obohacuje Shoyu o enzýmy, ktoré podporujú trávenie a o bielkoviny, ktoré sú potrebné vo vegetariánskej strave. Shoyu sa na záver jemne pasterizuje pri teplote 82°C, ale len 1 hodinu, aby sa zastavila fermentácia a zabránilo sa kazeniu Shoyu. Z dôvodu vysokého obsahu vody v Shoyu, nie je možné žiadnym iným spôsobom konzervovať Shoyu.
Rozdiel medzi Shoyu a Tamari
Shoyu a tamari sú viacmenej porovnateľné, avšak tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa odporúča používať až ku finálnemu dochuteniu hotového jedla.
- vyrábajú sa rozdielny spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe Miso
- tamari je prirodzene bezlepková
- tamari je tmavšia, hustejšia, bohatšia a výraznejšia chuť ako shoyu
Tipy na využitie Shoyu omáčky
- ryžový šalát s paradajkami
- zeleninové soté
- kešu zálievka - rozmixujte 2 PL shoyu, 4 PL olivového oleja, 1 PL balzamikového octu, hrsť kešu orechov
- dressing na šalát - zmiešajte sezamový olej, shoyu, agávový sirup a jablčný ocot
- restovaná hliva ústricová - hlivu orestujte na troche sezamového oleja a keď sú huby skoro hotové, tak pridajte shoyu a dokončite restovanie
- marinády (na zeleninu, mäso a ryby) - zmiešajte shoyu s medom (alebo javovorým sirupom) a potrite surovinu touto marinádou, následne upečte alebo ugrilujte
- polievky či zeleninové zmesi
Zloženie
- voda, sója* (19%), pšenica*, morská soľ, koji (Aspergillus oryzae)
*z biologického poľnohospodárstva
Výživové hodnoty na 100 ml
- Energia: 271 kJ (64 kcal)
- Tuky: 0 g
- z toho nasýtené: 0 g
- Sacharidy: 5,4 g
- z toho cukry: 2,5 g
- Vláknina: 0,9 g
- Bielkoviny: 10 g
- Soľ: 13,9 g
Pridať hodnotenie:
Pridať reakciu na komentár: