Najvýživnejšie korenie na svete? Fermentované miso

Infobar icon

Mlynčeky KOMO - Na základe opatrení z dôvodu COVID-19 pracuje aktuálne vo výrobnom závode KOMO len 30 zamestnancov z pôvodných 170, čo značne sťažuje výrobu mlynčekov u výrobcu KOMO v Rakúsku. Aktuálne výrobca KOMO a my v bionakupy.sk evidujeme zvýšený počet objednávok na mlynčeky, preto vás prosíme o trpezlivosť a pochopenie. Všetky mlynčeky budú dodané, ale s meškaním pár týždňov. Výrobca KOMO a my robíme všetko preto, aby sme vám mlynčeky dodali čo najskôr. Ďakujeme ešte raz za trpezlivosť.

Kategórie
 
 
 
 
 

Najvýživnejšie korenie na svete? Fermentované miso

najvýživnejšie korenie na svete

Miso pochádza zo starobylej japonskej tradície a bežne sa používa v Oriente ako korenie. Vynikajúci doplnok stravovania, pretože obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín. Miso je bohaté na vitamíny, minerály, enzýmy a probiotické baktérie lactobacillus, čím podporuje trávenie a vytvára kvalitný mikrobióm v črevách. Zložením aminokyselín sa podobá na mäso.

Aj dnes, až 130 milónov Japoncov začína svoj deň miso polievkou a pomaly si nachádza svoje miesto aj v Európe.

Ako sa vyrába Miso

Miso sa vyrába dlhou fermentáciou žltých sójových bôbov, ktoré sú vopred namočené a varené. Miso vyrobené len zo sóje sa nazýva Hatcho miso a je rozšírené hlavne na Ďalekom východe, najmä v Kórei a Japonsku. Na Východe sa považuje za jedno z tajomstiev dobrého zdravia a dlhovekosti, pretože pri dennej konzumácii pomáha posilniť a regulovať trávenie a črevnú flóru.

Často sa do misa pridávajú rôzne obilniny, napr. ryža, jačmeň, raž, pohánka alebo pšeno.

Pri tradičnej výrobe misa sa zmes umiestni do veľkých drevených sudov bez prístupu vzduchu a táto zmes je tlačená dostatočnou hmotnosťou. Nasleduje dlhá fermentácia (12 – 24 mesiacov) vo vode a morskej soli. Počas fermentácie sa zmes 2 – 3x okyslíči.

Pri priemyselnej výrobe misa je fermentácia skrátená na niekoľko hodín. Kvôli zníženiu doby fermentácie sa musí miso pasterizovať a pridať stabilizátory.

Odporúčame konzumovať len nepasterizované miso v biologickej kvalite.

Fermentácia

Fermentácia je vlastne akási forma predtrávenia, ktorá robí potraviny ľahšie stráviteľné a poskytuje črevnej flóre enzýmy užitočné pre trávenie. Na konci fermentácie je miso tmavej farby a jeho chuť je veľmi silná a slaná.

Chuť a vôňa misa sa líši v závislosti od zrenia, zloženia a kvality vstupných surovín. Hatcho miso má tmavú farbu a veľmi slanú chuť. Jačmenné miso má intenzívnu chuť a ryžové miso je svetlejšie, ľahšie a jemné.

Využitie misa

Miso sa používa na ochutenie polievok, omáčok, marinád, paštét a sušienok. Najčastejšie ho nájdeme ako súčasť tradičných japonských receptov, hlavne miso polievok.

 
 
 
Nepasterizované kvalitné Miso priamo z Japonska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia