Spustili sme predaj aktívneho uhlia binchotan, ktoré je prvým stupňom vo filtrácii vody. Už nie je dôvod používať filtračné kanvice. Čistite vodu rozumne a ekologicky.
PREČO PRÁVE KONOPNÉ MASLO?
Konopné maslo obsahuje až 46% zdravých tukov, 31% bielkovín a 6% vlákniny. Konopné semienka obsahujú až 27% polynenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega-6) v ideálnom pomere 3:1.
1. VYNIKAJÚCI ZDROJ VÝŽIVNÝCH LÁTOK
Konopné semienka obsahujú viac ako 30% zdravých tukov, vrátane esenciálnych mastných kyselín, kyseliny linolovej a alfa-linolovej kyseliny (omega-3). Pomer medzi omega-6 kyselinou linolovou (LA) (prozápalovou) a omega-3 kyselinou alfa-linolovou (ALA) (protizápalovou) je 2:1 až 3:1. To je ideálny pomer pre zdravú výživu. Konopné semienka obsahujú aj gama-linolovú kyselinu, ktorá zodpovedá za správnu funkciu a rast buniek, nervov, svalov a orgánov.
Nájdem v nich až 25% bielkovín a takisto vitamín E, fosfor, draslík, horčík, meď, vápnik, železo a zinok.
2. ZDRAVÉ SRDCE
Konopné semienka obsahujú veľké množstvo látok, ktoré podporujú zdravé srdce. L – arginín je prekurzor k oxidu dusnatom. Vedecké štúdie preukázali, že zlepšuje prietok krvi a udržuje optimálny krvný tlak. Vďaka zlepšenému prietoku krvi ostávajú cievy bez usadenín. Navyše gama-linolová kyselina je protizápalová, čo významne prispieva k zdravému srdcu. Nedávna vedecká štúdia preukázala, že konope preukázateľne znižuje krvný tlak, riziko vzniku krvných zrazenín a zlepšuje zotavenie po infarkte.
3. ZDRAVÁ POKOŽKA
Nedostatok mastných kyselín sa prejavuje v rôznych kožných problémoch ako sú ekzémy, suchá pokožka a popraskané päty. Konopné semienka sú bohaté na mastné kyseliny v optimálnom pomere omega-6 ku omega-3. Mnohé vedecké štúdie preukázali, že užívanie konopného oleja znižuje prejavy atopickej dermatitídy a môže uľaviť od prejavov ekzémov.
4. ZDROJ RASTLINNÝCH BIELKOVÍN
Konope je vynikajúcim zdrojom bielkovín a s obsahom všetkých esenciálnych aminokyselín je porovnateľné s hovädzím mäsom. 2-3 lyžice konopných semienok obsahujú 11g bielkovín. Dve hlavné bielkoviny v konopných semienkach, albumín a edestín, sú bohaté na esenciálne aminokyseliny. Ich obsah je porovnateľný so sójou a bielkami.
AKO VYRÁBAME KONOPNÉ MASLO?
Najprv sa jemne opražia lúpané konopné semienka a následne sa melú kameňom, až kým nevznikne krémová konopná zmes. Počas celého procesu sa nepridáva olej, soľ a ani žiadne iné prísady.
AKO KONZUMOVAŤ KONOPNÉ MASLO?
Konopné maslo je vhodné ako náhrada bežného masla, nátierka na kváskové pečivo, ryžové chlebíky alebo ako dochucovadlo, či delikatesa k strukovinám, zrnám, vareným jedlám a zelenine.
Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.