Chcete mlieť väčšie množstvo obilia? Využite našu výhodnú ponuku profesionálnych mlynčekov na obilie rakúskej značky KoMo.
Prastaré múky
Moderná pšenica je celé desaťročia šľachtená na rezistenciu na pesticídy, schopnosť prijímať umelé hnojivá, odolávať plesniam a najmä produkovať maximálny podiel semena na štvorcový meter. Za tento čas sa v semenách objavila celkom nová bielkovina gliadin, ktorá sa viaže v mozgu na opiátové receptory, vyvoláva vážnu závislosť a stimuluje chuť k jedlu.
Závislosť na pšenici nie je však len opiátová, ale aj materiálna. Poľnohospodárstvo už sa dnes nemôže vrátiť k pôvodným odrodám, pretože ich produkcia nedokáže ľudstvo uživiť.
Posledných 10 tis. rokov sme pšenicu pestovali, skladovali, mleli a spokojne jedli. Behom priemyselnej revolúcie sa pod tlakom rastúceho hladu všetko zmenilo. Začalo to strojmi, ktoré zo semena separujú suchý, biely prášok, pokračovalo to šľachtením s cieľom zvýšiť obsah lepku. Potom prišla na radu biochémia, genetická manipulácia a ďalšia vlna transformácie pšenice, ktorá viedla k zvyšovaniu odolnosti proti škodcom, plesniam, postrekom, hnojivám a výkyvom počasia. Tak sa stalo, že myši ani chrobáci ten dnešný produkt nechcú jesť.
My v dobrio.sk odmietame moderné hybridné odrody pšenice a prinášame vám prastaré odrody zŕn. Prastaré zrná neboli nikdy človekom geneticky modifikované, a preto majú oveľa nižší výnos ako bežnejšia a modernejšia pšenica. Vyznačujú sa dlhými klasmi s tmavými odtieňmi a nepravidelnými zrnami. Nie sú intenzívne spracovávané a to všetko tiež odôvodňuje vyššiu predajnú cenu v porovnaní s bežnými a modernými odrodami pšenice.
Prastaré múky sa vyznačujú oveľa nižším obsahom lepku, sú ľahšie stráviteľné a nie sú intenzívne spracovávané, čo v konečnom dôsledku sa prejavuje tým, že sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na lepok.
Prečo prastaré múky od Antico Molino Rosso?
Biodiverzita viedla spoločnosť Antico Molino Rosso k tomu, že sa stali lídrom v oblasti prastarých obilnín v Taliansku, a to vďaka experimentálnej pôde, kde už 11 rokov pestujú 6 až 8 druhov prastarých jednotlivých odrôd a 4 roky 5 druhov viacodrôd.
Z tejto filozofie sa teda rodí projekt na vylepšenie starodávneho a opusteného sveta, ktorý je však znovuobjavený a má bohatý obsah. Po ozdravení našich tradícií ponúka Antico Molino Rosso nový rad produktov: polozrnné múky pochádzajúce z kamenného mletia prastarých zŕn.
Intenzívne arómy, silné a rustikálne chute, ktoré vám pripomenú hlboké puto medzi človekom a zemou, kde sa všetko pestovalo výhradne biologicky bez chémie.
V spolupráci s Petronelou z mykitchendiary.sk pre vás vyvíjame úžasné recepty na prastaré chlebíky, ktoré chutia ako od prababičky.
Ako piecť chlieb z prastarých múk?
Odporúčame článok Znovuobjavené starodávne zrná a ako piecť chlieb z múky z prastarých zŕn.