Prečo si zaobstarať domáci mlynček na obilie?

Kategórie
 
 
 
 
 

Prečo si zaobstarať domáci mlynček na obilie?

Priemyselné (rafinované) múky, ktorú kupujeme v supermarkete, prechádzajú procesmi rafinácie tak dôkladne, že prakticky strácajú všetky mikroživiny, od vitamínov po vlákninu, ktoré boli pôvodne obsiahnuté v pšeničnom zrne.

celé zrno biele zrno

Pred mletím sa zrná očistia od pšeničných klíčkov a kutikúl. Po takomto očistení už očistené (biele) zrná prakticky neobsahujú žiadne vitamíny skupiny B, vitamín E, vlákninu a ani bielkoviny, ktoré sa namiesto toho nachádzajú v celozrnnej múke.

Odstraňujú sa pšeničné klíčky, pretože by mohli spôsobiť príliš rýchlu oxidáciu múky, ktorá by sa stala žltou. Vláknina sa takisto odstraňuje, aby sa uľahčil proces bielenia.

Múka zbavená hlavných živín sa potom ožaruje a bieli sa chlórom a inými látkami, ktoré ju robia odolnou voči času: týmto spôsobom sa múka stáva produktom s dlhou životnosťou, ale už vieme, že dobrá múka mletá na kamennom mlyne nemôže byť byť uchovávaná dlhšie ako 6/8 mesiacov.

Aby ste vedeli, tak aj celozrnný chlieb, ktorý nakupujeme v supermarkete, sa takmer vždy vyrába z rafinovanej (bielej) múky, do ktorej sa pridáva 20% otrúb. Táto múka sa nazýva rekonštituovaná celozrnná múka a navyše tieto hrubé otruby môžu dráždiť črevo.

K tomu sa pridáva priemyselná výroba: výroba chleba sa stáva procesom, keď sa múka zmieša s chemickými kvasnicami, zvýrazňovačmi chuti, zahusťovadlami a konzervačnými látkami. V supermarketoch je chlieb tiež zvyčajne predpečený a mrazený, takže zďaleka nemáme zdravý a originálny produkt.

S cieľom čo najviac skrátiť dodávateľský reťazec a získať čerstvý a zdravý chlieb, vám odporúčame si zaobstarať elektrický alebo ručný mlynček. Domáce mlynčeky nie sú príliš veľké a drevené povrchy ich robia elegantnými doplnkami, ktoré sa hodia do každej kuchyne.

V súčasnosti existujú ručné alebo elektrické, veľké alebo malé. Rozdiel v nákladoch na zaobstarania mlynčeka závisí predovšetkým od veľkosti násypky na obilie, z rýchlosti mletia zŕn a z materiálu, z ktorého sa brúsny kotúč (mlecí kameň) vyrába.

Domáce mlynčeky, ktoré sa bežne predávajú s cenou pohybujúcou sa medzi 200 a 800 €, majú takmer všetky mlecí kameň z korundu a keramiky alebo korundu a magnezitu, čo je umelo upravený materiál.

Rýchlosť mletia v ručných domácich mlynčekoch je približne 300 ot./min. Zatiaľ čo elektrické mlynčeky zvládnu kilogram múky už za 5 minút.

Niektoré silné stránky domáceho mlynčeka na obilie:

  • zomelie prakticky všetky obilniny alebo strukoviny
  • jednoducho a rýchlo zvládnete prípravu jedál pre blízkych s cukrovkou alebo intoleranciou na lepok
  • skladovanie obilnín je jednoduchšie
  • živiny a mikroživiny zostávajú nezmenené
  • rýchlosť zaobstarania múky
  • náklady na pšeničnú múku sa nezmenia, ale v prípade múky z iných obilnín alebo strukovín je to značná úspora

Kuchynské kamenné mlynčeky a všetky obilné mlynčeky na domáce použitie sú najpraktickejším riešením pre tých, ktorí sa rozhodli zvoliť zdravú stravu, v ktorej je nespracovaná celozrnná pšeničná múka jednou z hlavných potravín.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia