Prečo si zaobstarať domáci mlynček na obilie?

Kategórie
 
 
 
 
 

Prečo si zaobstarať domáci mlynček na obilie?

Priemyselné (rafinované) múky, ktorú kupujeme v supermarkete, prechádzajú procesmi rafinácie tak dôkladne, že prakticky strácajú všetky mikroživiny, od vitamínov po vlákninu, ktoré boli pôvodne obsiahnuté v pšeničnom zrne.

celé zrno biele zrno

Pred mletím sa zrná očistia od pšeničných klíčkov a kutikúl. Po takomto očistení už očistené (biele) zrná prakticky neobsahujú žiadne vitamíny skupiny B, vitamín E, vlákninu a ani bielkoviny, ktoré sa namiesto toho nachádzajú v celozrnnej múke.

Odstraňujú sa pšeničné klíčky, pretože by mohli spôsobiť príliš rýchlu oxidáciu múky, ktorá by sa stala žltou. Vláknina sa takisto odstraňuje, aby sa uľahčil proces bielenia.

Múka zbavená hlavných živín sa potom ožaruje a bieli sa chlórom a inými látkami, ktoré ju robia odolnou voči času: týmto spôsobom sa múka stáva produktom s dlhou životnosťou, ale už vieme, že dobrá múka mletá na kamennom mlyne nemôže byť byť uchovávaná dlhšie ako 6/8 mesiacov.

Aby ste vedeli, tak aj celozrnný chlieb, ktorý nakupujeme v supermarkete, sa takmer vždy vyrába z rafinovanej (bielej) múky, do ktorej sa pridáva 20% otrúb. Táto múka sa nazýva rekonštituovaná celozrnná múka a navyše tieto hrubé otruby môžu dráždiť črevo.

K tomu sa pridáva priemyselná výroba: výroba chleba sa stáva procesom, keď sa múka zmieša s chemickými kvasnicami, zvýrazňovačmi chuti, zahusťovadlami a konzervačnými látkami. V supermarketoch je chlieb tiež zvyčajne predpečený a mrazený, takže zďaleka nemáme zdravý a originálny produkt.

S cieľom čo najviac skrátiť dodávateľský reťazec a získať čerstvý a zdravý chlieb, vám odporúčame si zaobstarať elektrický alebo ručný mlynček. Domáce mlynčeky nie sú príliš veľké a drevené povrchy ich robia elegantnými doplnkami, ktoré sa hodia do každej kuchyne.

V súčasnosti existujú ručné alebo elektrické, veľké alebo malé. Rozdiel v nákladoch na zaobstarania mlynčeka závisí predovšetkým od veľkosti násypky na obilie, z rýchlosti mletia zŕn a z materiálu, z ktorého sa brúsny kotúč (mlecí kameň) vyrába.

Niektoré silné stránky domáceho mlynčeka na obilie:

  • zomelie prakticky všetky obilniny alebo strukoviny
  • jednoducho a rýchlo zvládnete prípravu jedál pre blízkych s cukrovkou alebo intoleranciou na lepok
  • skladovanie obilnín je jednoduchšie
  • živiny a mikroživiny zostávajú nezmenené
  • rýchlosť zaobstarania múky

Bionákupy.sk odporúča mlynčeky na obilie značky KOMO, pretože výrobcov osobne poznáme a takýto mlynček sami doma vlastníme a používame.

Mlynček na obilie Komo sa vyznačuje špičkovým prevedením a vysokou rakúskou kvalitou. Je vyrobený z masívneho bukového dreva a jeho povrch je ošetrený ľanovým olejom v bio kvalite. Extra pevné a tvrdé mlecie kamene sú vyrobené špeciálny procesom, ktorý zabezpečí, že povrch kameňov ostane navždy drsný.  Tieto kamene sú vyrobené zo zmesi keramiky a korundu. Počas výroby sa berie ohľad na ekologické zásady spoločnosti Komo. Spoločnosť KOMO a všetci jej dodávatelia dreva sú certifikovaní PEFC. Drevo pochádza z rakúskej a nemeckej oblasti a pestuje sa úplne udržateľne a organicky.

  • 12 ročná záruka
  • najlepšie komponenty a precízne prevedenie
  • moderný dizajn
  • priateľské k životnému prostrediu
  • vyrobené v Rakúsku
  • ručná práca
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia