Infobar icon

Chcete mlieť väčšie množstvo obilia? Využite našu výhodnú ponuku profesionálnych mlynčekov na obilie rakúskej značky KoMo.

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Ryža natural má úžasné protizápalové vlastnosti

ryža natural má úžasné protizápalové vlastnosti

Vedeli ste, že biela ryža pred príchodom na stôl sa lúpe, bieli, brúsi, leští a zasklieva? Medzi bielou a natural ryžou je obrovský rozdiel vo výživovej hodnote. Všimnite si výživové hodnoty bielej ryže. Obsahuje minimum bielkovín a tukov, jej biochemická štruktúra je podobná jednoduchým cukrom. Na telo má podobný účinok ako výrobky z bielej múky.

5 stupňov rafinácie bielej ryže

  1. Lúpanie – počas tejto fázy sa odstráni zo surovej ryže vrchný obal, ktorý chráni zrno vo vnútri a za ktorý je zrno prichytené k rastline.
  2. Bielenie – ďalším spracovaním sa trením odstráni z ryže vnútorný film, ktorý zahŕňa aj vnútorné vrstvy – nadklíčky a ďalšie fragmenty zrna.
  3. Brúsenie – v tejto fáze sa odstránia pomocou brúsnych strojov ďalšie fragmenty z povrchových vrstiev (zvyšky z predchádzajúcich procesov).
  4. Leštenie – leštenie prebieha v špirále. Leštenie dodá zrnu príjemný vzhľad. Pridá sa aj malé množstvo ľanového oleja, čím sa zvýši stupeň lesku zrna.
  5. Zasklievanie – posledná fáza, v ktorej sa dosiahne vysoká belosť a lesk zrna, ale odstráni sa vitamín B1. Nakoniec sa vykonáva kropenie zrna vrstvou mastenca a glukózy. V tomto procese sa používa aj parafín.

Takto upravená (rafinovaná) ryža je pripravená na konzumáciu. Takáto biela ryža obsahuje len škroby s nízkym obsahom bielkovín, minerálnych látok, tukov a vitamínov. Parafín použitý na zasklievanie ryže môže mať škodlivý vplyv na žalúdočnú sliznicu.

Natural (celozrnná) ryža

Surová ryža nie je jedlá, ale akonáhle sa surová ryža olúpe, tak už je jedlá. Takto vzniká ryža natural. Táto ryža neprechádza procesmi ako biela ryža.

Natural ryža obsahuje 6-8% bielkovín (bohatá na esenciálne aminokyseliny), 80% sacharidov a cca. 3% tuku. Obsahuje vitamíny skupiny B, E, kyselinu listovú a minerály vápnik, horčík, draslík, sodík, síru, meď a zinok. Obsah týchto cenných látok závisí od druhu ryže.

Ryža typu „parboiled“ prechádza spracovaním, počas ktorého sa namočí na niekoľko dní do vody a nakoniec sa ošetrí parou. Vďaka tomuto procesu obsahuje 2-4 krát viac vitamínov skupiny B a železa ako ostatné druhy ryže.

Ďalšie vlastnosti ryže natural

Ryža natural je veľmi dobre stráviteľná, ľahká na žalúdok a nespôsobuje nadúvanie. Je prirodzene bezlepková a vhodná pre ľudí s celiakiou, či intolerianciami. Ryža je veľmi vhodná potravina, bohatá na vitamíny, minerálne látky a ďalšie stopové prvky.

Protizápalové vlastnosti ryže natural

Ryža natural je najlepšie zrno pre jej protizápalové účinky. Pri kúpe ryže natural uprednostňuje ryžu z biologického poľnohospodárstva, pretože vonkajší obal ryže s veľkou pravdepodobnosťou bude obsahovať pesticídy. Väčšina ochorení je často spojená so zápalovým stavom v organizme. Preto je dôležité si vyberať potraviny s protizápalovými účinkami. Makrobiotika dokonca odporúča počas akútneho zápalu konzumovať iba ryžu natural dochutenú ľanovými a tekvicovými semienkami.

 
 
 
 
Ryža natural (hnedá) v prémiovej kvalite
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia