Kategórie
 
 
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
Špalda - doplní energiu celému telu

špalda doplní energiu celému telu

Špalda je jednou z najstarších obilnín. Je to vlastne neprešľachtená prastará predchodkyňa pšenice.

Obsahuje viac minerálnych látok, vitamínov skupiny B a je lepšie stráviteľná ako bežná pšenica. Vláknina v špaldovom zrne na seba viaže škodlivé látky z organizmu a tým pôsobí ako prevencia proti vážnym ochoreniam. Špalda je vynikajúca pri liečbe niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky, posilňuje imunitný systém a chráni telo proti infekciám, je univerzálnym prostriedkom proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, dodáva silu svalom, väzivám a spojivkám, pletivám atď. Lepok špaldy je ľahšie stráviteľný ako je lepok pšenice.

K necnostiam modernej výživy patrí pomiešať veľa druhov obilia a napiecť z tejto zmesi chlieb. Pomyslite si v tejto chvíli na Popolušku. Čo urobila zlá macocha, aby jej zabránila ísť na bál k princovi? Pomiešala hrach so šošovicou a úbohému dievčaťu prikázala, aby ich zasa rozdelilo. A toto dnes vychvaľuje moderná veda o výžive! Miešajú sa dokopy rôzne druhy obilia a náš žalúdok – tá úbohá Popoluška – má tieto rozličné subtílnosti zasa oddeliť od seba a spracovať tak, aby ich organizmus mohol zhodnotiť. Že je to ťažká práca, o tom niet sporu. Keby sme sa stravovali podľa Hildegardinej zdravovedy, budeme jesť buď čistý celozrnný pšeničný chlieb (bez prídavku ľanových semiačok), alebo špaldový chlieb – či už celozrnný, alebo biely. Ako všetci vieme, každá reťaz je taká silná ako jej najslabší článok. Preto by sme špaldový chlieb nemali kaziť pridávaním nijakých iných obilnín, keď je bez nich najlepší.

  • Teplá

Ľuďom, ktorých organizmus je zle prekrvený, špalda dopomáha rýchlo zasa nadobudnúť teplé telo. Tento výhrevný účinok sa osobitne rýchlo ukáže po teplej špaldovej polievke.

  • Mastná

Pre nervovú výmenu látok a odovzdávanie nervových podnetov má tuk mimoriadny význam. Nervy sú obalené v myelínových puzdrách – drobulinkých vankúšikoch tuku. U človeka, ktorého myelínové puzdrá sú veľmi tenké, impulzy v nervovom systéme prebehnú rýchlejšie. V dôsledku toho je tento človek „nervóznejší“ ako iní ľudia. Keď takýto človek urobí základom svojej výživy špaldu, jej obsah tukov obalí jeho myelínové puzdrá a postará sa tak, aby mal lepšie nervy.

  • Mocná

Špalda zásobuje celé telo energiou. Nielen svalové tkanivá, ale aj väzivá a podporné tkanivá, nervové bunky, vnútorné a zmyslové orgány, každú jednotlivú ľudskú bunku človeka špalda posilní zvrchu až nadol, zvnútra až von.

  • Jemnejšia ako ostatné druhy obilnín

Keď jeme špaldový chlieb, či už je celozrnný, alebo z bielej múky, a či je to špaldový suchár, cítime, akú dobrú a príjemnú chuť má táto obilnina. Celozrnný pšeničný chlieb chutí v ústach o niečo drsnejšie, nech by zrno bolo akokoľvek jemne pomleté. Deti majú na to najlepšie vyvinutý cit. Z ponuky najrozmanitejších chlebov spravidla dávajú prednosť špaldovému.

  • Dodáva správne "mäso"

Nikto sa nemusí obávať, že bude mať z výlučne špaldovej výživy nadváhu, pretože mäso, svalstvo, úpony a podporné tkanivá, všetky orgány dostávajú proporcionálne správnu zdravú a plnohodnotnú výživu, ktorá celý organizmus tak posilní, že môže optimálne spĺňať svoje funkcie.

  • Na dobrú krv

Výživa špaldou, kombinovaná s Hildegardinou diétou, je prevenciou proti zvýšeniu cholesterolu v krvi a iným anomáliám v zložení krvi.

  • Dodáva radostnú myseľ i dušu

Aj tu platí: kto neverí, nech skúsi. Každý človek to bude môcť skôr – neskôr potvrdiť. Špalda je psychofarmakum prvého stupňa, bez škodlivých vedľajších účinkov. Mali by ho využívať na každej nervovej klinike, v každom sanatóriu a v každej nemocnici pri výžive pacientov i ošetrujúceho personálu. Ale i v každej domácnosti je najlepším prostriedkom na vyjasňovanie nálady.

  • Môžeme ju konzumovať na hocijaký spôsob

O pšenici vieme, že sa má používať len ako celozrnná múka a len na pečenie. To značí, že pšenica ako celozrnná múka a celozrnný chlieb či pečivo z nej sú dobré a zdravé. Každý iný spôsob použitia pšeničnej múky na jedenie robí človeka chorým. Špalda je v tomto ohľadne iná. Či je varená, alebo surová, použitá ako celé zrno, alebo celozrnný šrot, jemne, či hrubo mletá, ako špaldová krupica, či otruby, alebo ako vysoko vypletá biela múka – vždy si zachová svoj ozdravný účinok.

  • Chlieb aj iné jedlo

To isté môžeme povedať aj o spôsobe použitia: či ako špaldový chlieb, koláč, múčnik, ako závarka do polievky (omeleta, halušky zo špaldovej krupice, rezance i celé varené zrná) – špalda je a ostane dobrá, a nech ju konzumujeme na hocijaký spôsob, poslúži zdraviu.

  • Dobrá a jemná

O špalde sa hovorí, že je to „predĺžené materské mlieko“, keďže je to optimálna výživa rovnako pre zdravých ako pre chorých, pre starých i mladých, tak ako materské mlieko pre dojčatá. Použitie špaldy v kuchyni je veľmi jednoduché. Pšeničnú múku môžete v každom recepte nahradiť špaldovou múkou.

 
 
 
 
Produkty zo špaldy
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia