Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Zabráňte depresiám a alzheimerovej chorobe granátovým jablkom

granatove jablko

Resveratrol je antioxidant, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinách, hlavne v šupke z hrozna, malinách, čučoriedkach, granátovom jablku a surovom kakau. Viac ako 600 vedeckých štúdií1 potvrdilo zdravotné účinky resveratrolu, ktoré sa týkajú viac ako 340 rôznych ochorení.

Hlavné účinky resveratrolu 

  1. boj proti škodlivým voľným radikálom v tele
  2. predĺženie dĺžky života
  3. prevencia rakoviny
  4. prevencia Alzheimerovej choroby
  5. prevencia depresie
  6. protizápalové účinky
  7. antioxidant
  8. ochrana srdcovo-cievneho systému
  9. neuroprotektívne účinky

Jeho protirakovinové účinky sú veľmi dobre známe, ale hlavné zdravotné benefity sú redukcia oxidačného stresu a potláčanie zápalov v tele.

Neuroprotektívne účinky

Viaceré štúdie potvrdili, že resveratrol má neuroprotektívne účinky a dokonca môže spomaliť nástup alebo postup Alzheimerovej choroby a vaskulárnej demencie.

Vaskulárna demencia je druhým najčastejším typom demencie, hneď po Alzheimerovej chorobe, a pripisuje sa jej až 20 – 30 % všetkých prípadov demencie. Táto forma demencie je spôsobená blokovaním alebo obmedzením prietoku krvi do mozgu, čo spôsobuje, že mozgové bunky sú chronicky zbavované kyslíka a životne dôležitých živín.

Špeciálna vlastnosť resveratrolu je jeho schopnosť prechádzať cez hematoencefalitickú bariéru a tým znižovať zápaly v centrálnom nervovom systéme. Táto jeho vlastnosť je kľúčová v boji proti vzniku neurodegeneratívnych chorôb.

Takisto bolo dokázané, že resveratrol zlepšuje prietok krvi v mozgu, čo je súčasť jeho ochranných účinkov v boji proti vaskulárnej demenci a mŕtvici. Štúdia2 z roku 2010 zistila, že už jediná dávka resveratrolu môže zlepšiť prúdenie krvi do mozgu.

Boj proti Alzheimerovej chorobe

Ďalšia štúdia3 potvrdila, že resveratrol braný vo vysokých dávkach stabilizuje úroveň beta-amyloidov a zabraňuje ďalšiemu hromadeniu proteínu v mozgu, čo vedie k spomaleniu rozvoja Alzheimerovej choroby. V tejto štúdii, jedna polovica účastníkov dostávala až 1000mg resveratrolu denne – ekvivalentné k obsahu resveratrolu v 1000 fľašiach červeného vína. Druhá polovica dostávala placebo. Všetci účastnici mali diagnostikovanú miernu alebo stredne ťažkú formu Alzheimerovej choroby na začiatku štúdie. Na konci štúdie po jednom roku, účastníci, ktorí brali 1000mg resveratrolu  nepreukázali zmenu hladín beta-amyloidov, mozgovo-miechového moku alebo krvi, čo bolo dobré znamenie. Účastníci, ktorí dostávali placebo vykazovali na konci štúdie typické znaky postupu choroby, vrátane poklesu hladín beta-amyloidov a mozgovo-miechového moku.

Zabránenie vzniku depresií

Zápaly v tele sú významným spúšťačom depresií. Vedci zistili, že melancholické depresie, bipolárne poruchy a popôrodné depresie sú priamo spojené so zvýšenými hladinami cytokínov v kombinácii so zníženou citlivosťou kortizolu. Depresívne symptómy môžu byť považované za prejavy zápalu a nedávna vedecká štúdia na zvieratách to potvrdzuje. Na potkanoch vedci dokázali, že dávky resveratrolu ekvivalentné šiestim pohárom červeného vína denne, efektívne zabraňujú depresívnym symptómom v dôsledku blokovania zápalov v mozgu.

Zdroje resveratrolu

Červené víno

Vynikajúcim zdrojom resveratrolu je červené víno. Ale netreba to preháňať, všetko s mierou.

Bobuľové ovocie 

Pri výbere uprednostnite červené hrozno, hlavne jeho šupku, kde sa nachádza najviac resveratrolu. Odporúčame šťavu z granátových jabĺk. Takisto zvýšte konzumáciu malín a čučoriedok, v zimnom období stavte na šťavy.

Surové kakao a tmavá čokoláda

Ďalším výborným zdrojom je surové kakao a tmavá čokoláda, ale môže byť problematické dostať do tela dostatočné množstvo z týchto zdrojov, preto je vhodné vzájomne kombinovať rôzne zdroje resveratrolu.

Ďalšie tipy na podporu zdravia mozgu

Konzumácia zdravých tukov

Zvýšte príjem zdravých tukov ako kvalitné živočíšne maslo, olivy, extra panenský olivový olej, kokosový olej, pekanové orechy, makadamové orechy, losos alebo avokádo.

Pravidelné cvičenie

Pravidelné cvičenie významným spôsobom prispieva k celkovému zdraviu mozgu.

Dostatočná úroveň vitamínu D

Pravidelne sa vystavujte slnečnému žiareniu a prijímajte potraviny s dostatkom vitamínov D3, K2 a minerálov horčík a vápnik.

Zdravé črevá

Udržujte si zdravé črevá konzumáciou fermentovaných potravín.

Optimálny pomer omega-3 ku omega-6

Zvýšte príjem kvalitných omega-3 mastných kyselín v podobe konopného oleja.

zdroje:
http://www.greenmedinfo.com/substance/resveratrol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20357044
http://www.jbc.org/content/280/45/37377.full
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/28/resveratrol-alzheimers-disease.aspx?e_cid=20150928Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150928Z2&et_cid=DM86696&et_rid=1143841795 

 
 
 
 
Odporúčaný zdroj resveratrolu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia